Koronawirus
- Mamy do czynienia z katastrofą epidemiologiczną. To są konsekwencje tego, że nie możemy leczyć innych chorób, bo wiele oddziałów jest zamkniętych - mówi wprost prof. dr hab. Adam Kobayashi. Neurolog, który z powodu pandemii musiał wejść w rolę zakaźnika...
Koronawirus
U jednych pacjentów węch powraca w ciągu kilku tygodni po przechorowaniu na COVID-19, ale u drugich zaburzenie powonienia może trwać miesiącami. Choć obecnie nie ma skutecznych leków na pocovidową anosmię, zdaniem naukowców, ratunkiem może się okazać...
Newsy
Jak podają naukowcy w nowym badaniu, wypijanie trzech filiżanek kawy dziennie może uchronić nas przed demencją. Nie od dziś wiadomo, że umiarkowane spożycie kofeiny zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera dzięki zapobieganiu gromadzeniu się toksyn w mózgu.
Tymczasem...
Newsy
Łamigłówka zatytułowana "Mężczyzna w ziarnach kawy" stała się ostatnio bardzo popularna w mediach społecznościowych. Większość ludzi dzieli się swoimi doświadczeniami w sieci i przyznaje, że wpatruje się w obrazek od 3 do 5 minut, ale nie widzi mężczyzny...
Newsy
Karolina Gruszka całkiem niedawno gościła w programie "Dzień Dobry TVN". Podczas wywiadu wyznała, z jakim dramatem musi borykać się na co dzień. Okazuje się, że aktorka od lat walczy ze stwardnieniem rozsianym.
Niedawno Karolina Gruszka zasiadła na...
Rezonans magnetyczny - charakterystyka, wskazania, przebieg, cena
Czy martwy łosoś może reagować w jakikolwiek sposób na różne ludzkie sytuacje społeczne? Pytanie trochę brzmi, jakby zadająca je osoba była pod wpływem alkoholu - wbrew pozorom jednak, przeprowadzone zostało poważne doświadczenie naukowe mające na celu...
Newsy - zdrowie
Są wśród nas takie osoby, które analizują to, co jedzą i starają się wybierać zdrowe produkty, ale są też takie, które lubią spałaszować ciężki, pokaźnych rozmiarów posiłek, aby zachować uczucie sytości na długo. Dlaczego jest to tak niezdrowe dla naszego...
Newsy
Sprawiają, że mózg się szybciej starzeje i nie chodzi tylko o używki czy niezdrowe produkty w naszej diecie. Neurolog dr Jerzy Bajko zdradza, jakie nawyki szkodzą temu ważnemu organowi i sprawiają, że nasz mózg przestaje pracować na pełnych obrotach....
Newsy - zdrowie
Ryby i owoce morza wciąż uznawane są za podstawowy składnik zdrowej diety. Jednakże najnowsze badania sugerują, że spożycie pewnych gatunków, charakteryzujących się wysoką zawartością rtęci, może być związane z większym ryzykiem wystąpienia stwardnienia...
Newsy
Demencja to choroba, która dotknęła ok. pół miliona Polaków, a do 2050 r. ta liczba może wzrosnąć nawet czterokrotnie. Starzenie organizmu to tylko jeden czynnik, na który wpływu nie mamy. Na inne - jak np. na to, co pijemy - jak najbardziej.
Demencja...
Komentarze