Koronawirus
Marek Posobkiewicz, który od kilku miesięcy walczył na pierwszej linii frontu, lecząc pacjentów z COVID-19, teraz sam jest zakażony. Nawet będąc w szpitalu, walczy z koronasceptykami. Nagrał dla Edyty Górniak, której zdaniem w szpitalach nie leżą chorzy...
Zdrowie
**Znany od setek lat rzepak to roślina wyjątkowa. Dzięki procesowi tłoczenia można uzyskać z jej ziaren wyjątkowy produkt - olej. Dzisiaj stanowi jeden z cenniejszych produktów pochodzenia naturalnego, który idealnie sprawdza się zarówno w kuchni jak...
#dzieńdobryWP
Korzyści z jedzenia ryb Ryby morskie są doskonałym źródłem kwasów omega 3 oraz witaminy D3. Z gatunków słodkowodnych najbogatszy skład ma pstrąg, po którego warto sięgać jak najczęściej. Oprócz kwasów i witamin, ryby zawierają również łatwo przyswajalne...
Znieczulenie ogólne
Podtlenek azotu - być może ta nazwa brzmi dziwnie i z niczym nam się nie kojarzy. Jednak chyba każdy z nas spotkał się z nazwą: gaz rozweselający. Dlatego też uściślamy: podtlenek azotu to właśnie gaz rozweselający.
Charakterystyka podtlenku azotu
Podtlenek...
Newsy
Nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia usmażonego na głębokim tłuszczu. Jednakże te zwierzęta są bardzo źle traktowane i niezwykle cierpią przed zabiciem. W Polsce już pierwsza sieć hipermarketów rezygnuje z ich sprzedarzy. Czy w ślad za nią pójdą...
Naturalne środki poprawy odporności
Czosnek Czosnek doskonale wpływa na na układ odpornościowy. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza przede wszystkim allicynie, związkowi o silnym zapachu i równie silnych właściwościach przeciwgrzybicznych i antybiotykowych. Najlepiej zmiażdżyć go i odstawić...
Newsy - zdrowie
Złe żywienie szkodzi zdrowiu. Jak wykazują badania, może też realnie powodować zgon. Nowe badania wskazują listę zabójczych składników.
Zła dieta zabija 11 milionów ludzi rocznie
W piśmie "Lancet" opublikowano zatrważające dane. Każdego roku 11 milionów...
#dzieńdobryWP
Ilość ryb w diecie Ryby powinno się jeść 2-3 razy w tygodniu. Szczególnie zdrowe są gatunki morskie, takie jak np. śledź. Zawierają one dużą ilość kwasów omega 3 i witaminy D. Porcja, jaką należy spożywać, to ok. 100-200 g. O tym, w jakiej postaci jeść...
Produkty żywnościowe
Mięso pod różną postacią praktycznie codziennie gości na naszych stołach. Stanowi świetny dodatek do kanapek, jest stałym elementem typowo polskiego dania obiadowego. Z żywieniowego punktu widzenia mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, którego...
Witaminy
Witaminy to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Wszelkie niedobory witamin mają swoje następstwa, zwykle w postaci chorób. O ile najczęściej mówi się o roli witamin A, C i D w organizmie, nie należy zapominać o innych,...
Komentarze