Właściwości ziół
Zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji - regionu położonego na południu Francji. Ta aromatyczna przyprawa używana jest w celach kulinarnych. W jej skład wchodzą: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy,...
Ziołolecznictwo
Wiosna i lato to dobry czas na eksperymenty z przyprawami w kuchni. Ziołowe przyprawy są bardzo popularne w Polsce, jednak nie wszystkie kupowane mieszanki ziół są dobrej jakości. Dlatego też warto pomyśleć o domowej uprawie. Ich smak i aromat jest nieporównywalnie...
Właściwości ziół
Liść laurowy to przyprawa często wykorzystywana w kuchni. Jest bardzo aromatyczna, dlatego niektórzy wykorzystują ją jako naturalny odświeżacz powietrza. Zobaczcie, co sie stanie, kiedy podpalisz liść laurowy i zostawisz go na chwilę.
Właściwości ziół
Szafran uznawany jest za nie tylko za najszlachetniejszą, ale również za najdroższą przyprawę świata. Chcąc uzyskać jeden kilogram przyprawy, należy zebrać ponad dwieście tysięcy znamion słupków szafranu uprawnego. Ostatnie badania naukowców potwierdziły,...
Zdrowie
Materiał prasowy Herbapol
**Czym smakuje zima? Maliną, pomarańczą, imbirem, cynamonem, a może ziołami - czystkiem, rumiankiem, lipą? Niezależnie, jakie są Twoje ulubione zimowe smaki, w asortymencie Herbapolu znajdziesz herbatkę, która spełni Twoje oczekiwania....
Właściwości ziół
Zioła od wieków wykorzystywane są w produkcji medykamentów stosowanych zarówno w medycynie ludowej, jak i klasycznej. Właściwości ziół uzależnione są od zawartych w nich związków chemicznych. Z tego względu w zależności od obecności alkaloidów, fenoli,...
Zioła - zioła lecznicze, melisa i rumianek, piołun i mieta
Sezon na komary rozpoczął się na dobre. Wieczorne odpoczywanie na tarasie zwykle kończy się bolesnymi pogryzieniami, które skutecznie zniechęcają do przebywania na świeżym powietrzu. Wystarczy jednak postawić tam kilka doniczek z ziołami, aby odstraszyć...
Zioła - zioła lecznicze, melisa i rumianek, piołun i mieta
Zbiteń to rosyjski napój przygotowywany z miodu, wody i przypraw korzennych. Kiedyś tradycją było spożywanie go wśród wszystkich grup społecznych. Jest znany od XII wieku. To dzięki jego rozgrzewającym właściwościom udało się przeżyć podczas mrozów....
Właściwości ziół
Rozmaryn to przyprawa, którą można znaleźć w każdej kuchni. Używa się jej do gotowania i w medycynie naturalnej. Czy wiesz, że jej zapach poprawia pamięć? Sprawdź, jak to możliwe. Czy rzeczywiście rozmaryn ułatwia zapamiętywanie informacji?
Rozmaryn...
Właściwości ziół
Nasturcja w sałatce, bratki na torcie, nagietek w zupie. Dodawanie kwiatów do potraw to trend, który zyskał na popularności już kilka sezonów temu, jednak niektórym wciąż wydaje się fanaberią. Bo czy oprócz ewidentnych walorów estetycznych, kwiaty mają...
Komentarze