Ziołolecznictwo
Wiosna i lato to dobry czas na eksperymenty z przyprawami w kuchni. Ziołowe przyprawy są bardzo popularne w Polsce, jednak nie wszystkie kupowane mieszanki ziół są dobrej jakości. Dlatego też warto pomyśleć o domowej uprawie. Ich smak i aromat jest nieporównywalnie...
Właściwości ziół
Zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji - regionu położonego na południu Francji. Ta aromatyczna przyprawa używana jest w celach kulinarnych. W jej skład wchodzą: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy,...
Właściwości ziół
Przyprawa doskonała Galgant to jedna z najważniejszych przypraw i zarazem naturalnych lekarstw na świecie.
Poprawia krążenie, ułatwia trawienie, wzmacnia serce, pobudza apetyt, a ponadto posiada właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Olejki eteryczne...
Właściwości ziół
Liść laurowy to przyprawa często wykorzystywana w kuchni. Jest bardzo aromatyczna, dlatego niektórzy wykorzystują ją jako naturalny odświeżacz powietrza. Zobaczcie, co sie stanie, kiedy podpalisz liść laurowy i zostawisz go na chwilę.
Zioła - zioła lecznicze, melisa i rumianek, piołun i mieta
Zbiteń to rosyjski napój przygotowywany z miodu, wody i przypraw korzennych. Kiedyś tradycją było spożywanie go wśród wszystkich grup społecznych. Jest znany od XII wieku. To dzięki jego rozgrzewającym właściwościom udało się przeżyć podczas mrozów....
Zioła - zioła lecznicze, melisa i rumianek, piołun i mieta
Sezon na komary rozpoczął się na dobre. Wieczorne odpoczywanie na tarasie zwykle kończy się bolesnymi pogryzieniami, które skutecznie zniechęcają do przebywania na świeżym powietrzu. Wystarczy jednak postawić tam kilka doniczek z ziołami, aby odstraszyć...
Właściwości ziół
Rozmaryn to przyprawa, którą można znaleźć w każdej kuchni. Używa się jej do gotowania i w medycynie naturalnej. Czy wiesz, że jej zapach poprawia pamięć? Sprawdź, jak to możliwe. Czy rzeczywiście rozmaryn ułatwia zapamiętywanie informacji?
Rozmaryn...
Produkty żywnościowe
Zioła i przyprawy to artykuły, które są stosowane w sztuce kulinarnej w celu nadania, urozmaicenia bądź wydobycia smaku i aromatu potraw. W kuchni polskiej najczęściej wykorzystuje się sól kuchenną, czarny pieprz, czosnek, cebulę, gałkę muszkatołową,...
Właściwości ziół
Lubczyk stosowany w kuchni, lecznictwie czy kosmetyce, od wieków posądzany jest także o właściwości magiczne. Swoją popularność w Europie zawdzięcza przede wszystkim benedyktynom, którzy uprawiali roślinę w ogrodach klasztornych.
Lubczyk - charakterystyka
Lubczyk...
Ziołolecznictwo
Zdrowotne właściwości ziół są znane od bardzo dawna. Choć są bardzo skuteczne, aby zadziałały potrzeba czasu i systematyczności. Obecnie zapomina się o ziołach i większość z nas sięga po standardowe leki, które działają zdecydowanie szybciej.
Niestety,...
Komentarze