Właściwości ziół
Kuzyn oregano Wyglądem przypomina oregano, jednak w smaku nie ma sobie równych. Majeranek, czyli lebiodka, nazywany również majerankiem ogrodowym lub majoranem, pochodzi z Azji Mniejszej.
Dawniej wierzono, że roślina ta chroni przed skorpionami, a także...
Właściwości ziół
Zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji - regionu położonego na południu Francji. Ta aromatyczna przyprawa używana jest w celach kulinarnych. W jej skład wchodzą: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy,...
Właściwości ziół
Liść laurowy to przyprawa często wykorzystywana w kuchni. Jest bardzo aromatyczna, dlatego niektórzy wykorzystują ją jako naturalny odświeżacz powietrza. Zobaczcie, co sie stanie, kiedy podpalisz liść laurowy i zostawisz go na chwilę.
Właściwości ziół
Szafran uznawany jest za nie tylko za najszlachetniejszą, ale również za najdroższą przyprawę świata. Chcąc uzyskać jeden kilogram przyprawy, należy zebrać ponad dwieście tysięcy znamion słupków szafranu uprawnego. Ostatnie badania naukowców potwierdziły,...
Zdrowie
Materiał prasowy Herbapol
**Czym smakuje zima? Maliną, pomarańczą, imbirem, cynamonem, a może ziołami - czystkiem, rumiankiem, lipą? Niezależnie, jakie są Twoje ulubione zimowe smaki, w asortymencie Herbapolu znajdziesz herbatkę, która spełni Twoje oczekiwania....
Ziołolecznictwo
Wiosna i lato to dobry czas na eksperymenty z przyprawami w kuchni. Ziołowe przyprawy są bardzo popularne w Polsce, jednak nie wszystkie kupowane mieszanki ziół są dobrej jakości. Dlatego też warto pomyśleć o domowej uprawie. Ich smak i aromat jest nieporównywalnie...
Właściwości ziół
Zioła od wieków wykorzystywane są w produkcji medykamentów stosowanych zarówno w medycynie ludowej, jak i klasycznej. Właściwości ziół uzależnione są od zawartych w nich związków chemicznych. Z tego względu w zależności od obecności alkaloidów, fenoli,...
Właściwości ziół
Kiełkujący czosnek to o tej porze roku norma. Zielone odrosty pojawiają się nawet kilka dni po zakupie, gdy choć przez dobę lub dwie poleżą w cieple. Czy warto wówczas po niego sięgać?
Wiosną każdy dobrej jakości czosnek zaczyna kiełkować. Małe pędy...
Medycyna naturalna
Jak długo podawać Padmę? Liczy sobie ponad pięć tysięcy lat. Jak się okazuje była ona już dobrze rozwinięta ok. 1000 roku p.n.e., a dokładniej w okresie panowania dynastii Shang. Podczas wykopalisk odnaleziono modele igieł stosowanych do akupunktury,...
Newsy
Galgant czy też alpinia lekarska należy do rodziny imbirowatych. Choć w Europie jest wciąż mało znana, to w kuchni indyjskiej czy tajskiej powszechnie się ją stosuje. Alpinię wykorzystuje się także do wykonywania leczniczych nalewek, a właściwości tego...
Komentarze