Zdrowie
Karboksypeptydazy to enzymy proteolityczne, należące do grupy hydrolaz. Biorą udział w trawieniu białek w jelicie cienkim oraz z twz. trawieniu lizosmalnym. Dodatkowo mają zastosowanie w przemyśle. Zobacz, jak działają i gdzie ich szukać.
Czym są karboksypeptydazy?
Karboksypeptydazy...
Niestrawność - rodzaje, objawy, diagnostyka, dieta, leczenie
Istnieją produkty, których nie powinniśmy jeść codziennie. Są trawione bardzo długo i zalegają w jelitach. Powodują poczucie ciężkości. Zamiast dodać nam sił, zabierają ją. Sprawdzamy więc, jakiej żywności powinniśmy się wystrzegać.
Proces trawienny
Zdarza...
Układ pokarmowy
Enzymy trawienne pełnią szereg istotnych funkcji w ludzkim organizmie. Pomagają przetwarzać pokarm na energię, transportując ją do poszczególnych komórek. Enzymy produkowane są przez określone narządy, a każdy z nich spełnia nieco inną funkcję i odpowiada...
Celiakia - przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie
Celiakia - schemat budowy układu pokarmowego Zdrowy układ pokarmowy
Zadaniem układu pokarmowego jest pobieranie pokarmów i wody, trawienie i przyswajanie składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestrawione, zbędne...
Newsy
Ciekły azot jest coraz częściej stosowany w barach i restauracjach. Dodany do drinków sprawia, że wyglądają zjawiskowo - nad kieliszkiem unosi się efektowna mgiełka. Jednak sięgając po takie trunki, trzeba pamiętać o kilku zasadach bezpieczeństwa. Nie...
Niestrawność - rodzaje, objawy, diagnostyka, dieta, leczenie
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy spożywają je tylko okazjonalnie, inni już na stałe wykluczyli z jadłospisu wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Za tymi decyzjami kryją się różne pobudki - zarówno ekologiczne i etyczne, jak i...
Newsy - zdrowie
Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu - o tym słyszał już każdy. Pytanie brzmi: ile tak naprawdę jej potrzebujemy?
Według aktualnych zaleceń należy wypijać min. 2 litry wody dziennie. Jednak w praktyce wielu z nas trudno spełnić...
Układ pokarmowy
Trawienie i wchłanianie białek to proces, który zachodzi w organizmie na skutek spożycia pokarmu. Umożliwia on przyswojenie składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, procesów regeneracyjnych i naprawczych. Na czym polega...
Układ pokarmowy
Wchłanianie produktów trawienia, czyli transport rozpuszczonych składników organicznych, zachodzi w jelicie cienkim. To główna funkcja kosmków jelitowych, które pokrywają jego powierzchnię. Nieliczne substancje wchłaniane są w innych częściach przewodu...
Przyczyny cukrzycy
Lektyny - podstępne białka Uszkodzenia nerek, wąroby i trzustki. Stany przedcukrzycowe, cukrzyca, problemy hormonalne. Takie schorzenia zwalamy zazwyczaj na karb nieprawidłowego stylu życia. Jednak mało kto wie, że mogą je powodować... warzywa, owoce...
Komentarze