Miesiąc dla serca - Szczęście jako sztuka optymalnych wyborów
Na rynku odnajdujemy coraz więcej innowacyjnych produktów spożywczych o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Są one oznakowane oświadczeniami zdrowotnymi lub żywieniowymi, które informują nas w jaki sposób spożywanie danej żywności będzie...
Nadciśnienie
Nadciśnienie tętnicze to obecnie problem wielu ludzi. W Polsce - co trzeciego mieszkańca. W ramach leczenia stosuje się farmakoterapię, ale to jednak nie wystarczy. Konieczna jest zmiana trybu życia i modyfikacja diety.
Za prawidłowe uznaje się wartości...
Życie po zawale serca
Dieta po zawale serca powinna przede wszystkim wyeliminować produkty z wysoką zawartością cholesterolu, czyli żółtka kurzych jaj, tłuste mięsa, nabiał wysokotłuszczowy, i zastępować je chudym mięsem, rybami morskimi i odłuszczonymi produktami mlecznymi....
Nadciśnienie
Zbyt wysokie ciśnienie krwi może prowadzić do śmiertelnie groźnych powikłań. Okazuje się, że wystarczy jeden prosty składnik, aby obniżyć ryzyko nadciśnienia. Sprawdź, co dodać do codziennego menu.
Jedzenie sera na nadciśnienie
Nadciśnienie tętnicze...
Nadciśnienie
Istnieją badania potwierdzające, że sama dieta może zmniejszać nadciśnienie, choć oczywiście ważne są również czynniki związane ze stylem życia, takie jak aktywność fizyczna i unikanie używek. O czym musisz pamiętać, układając swój plan żywieniowy?
Mało...
Miesiąc dla serca - Szczęście jako sztuka optymalnych wyborów
Już przed naszą erą Hipokrates, nazywany obecnie ojcem medycyny, wskazał istotną rolę żywności w zachowaniu zdrowia mówiąc: „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem".
W sentencję tą doskonale wpisuje się...
Zdrowe przepisy
Drób to ogólne określenie ptactwa hodowanego dla mięsa, jaj i pierza. Do drobiu zalicza się kury, kaczki, gęsi, perliczki i gołębie. Mięso bogate w białko, cynk i witaminę PP powinno być spożywane kilka razy w tygodniu. Drób jest lekkostrawny, a 100 g...
Nadciśnienie
Wyniki przeprowadzonego na przełomie 2015 i 2016 roku badania LIPIDOGRAM wykazują, że aż 15 mln Polaków cierpi na nadciśnienie tętnicze.
Jest ono powodem 17 mln zgonów rocznie, co
stanowi 1/3 wszystkich śmierci w Polsce.
Niektórzy bagatelizują swój...
Kardiologia
Problemy z układem krążenia to atrybut naszych czasów. Każdego roku zawał serca przechodzi niemal sto tysięcy Polaków, co dla jednej trzeciej kończy się tragicznie. Dlaczego tak się dzieje? Podstawowym problemem jest niestety nasza ignorancja - brak ruchu,...
Newsy
Jedzenie wołowiny, kurczaka lub ryb zwiększa ryzyko wysokiego ciśnienia krwi. Ale kluczowy jest sposób przyrządzania tych produktów. To wyniki najnowszych ustaleń amerykańskich naukowców.
Sięganie po grillowane potrawy może mieć fatalne skutki dla zdrowia
Badania...
Komentarze