Koronawirus
- Mamy do czynienia z katastrofą epidemiologiczną. To są konsekwencje tego, że nie możemy leczyć innych chorób, bo wiele oddziałów jest zamkniętych - mówi wprost prof. dr hab. Adam Kobayashi. Neurolog, który z powodu pandemii musiał wejść w rolę zakaźnika...
Newsy
Jak podają naukowcy w nowym badaniu, wypijanie trzech filiżanek kawy dziennie może uchronić nas przed demencją. Nie od dziś wiadomo, że umiarkowane spożycie kofeiny zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera dzięki zapobieganiu gromadzeniu się toksyn w mózgu.
Tymczasem...
Produkty żywnościowe
Zboża stanowią podstawowy składnik pożywienia wielu kultur. Produkty zbożowe od zawsze stanowiły kluczowy pokarm we wszystkich krajach na kuli ziemskiej, ale obecnie są pomijane w codziennym żywieniu na rzecz produktów wysokobiałkowych. Zboża, obok dużej...
Rezonans magnetyczny - charakterystyka, wskazania, przebieg, cena
Czy martwy łosoś może reagować w jakikolwiek sposób na różne ludzkie sytuacje społeczne? Pytanie trochę brzmi, jakby zadająca je osoba była pod wpływem alkoholu - wbrew pozorom jednak, przeprowadzone zostało poważne doświadczenie naukowe mające na celu...
Newsy - zdrowie
Są wśród nas takie osoby, które analizują to, co jedzą i starają się wybierać zdrowe produkty, ale są też takie, które lubią spałaszować ciężki, pokaźnych rozmiarów posiłek, aby zachować uczucie sytości na długo. Dlaczego jest to tak niezdrowe dla naszego...
Newsy
Najnowsze badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Michigan rzucają światło na związek występowania bakterii w niegotowanym mięsie z kurczaka i objawów zespołu Guillain-Barre (GBS). Wyniki eksperymentu ukazały się w najnowszym wydaniu ''Journal...
Newsy - zdrowie
Ryby i owoce morza wciąż uznawane są za podstawowy składnik zdrowej diety. Jednakże najnowsze badania sugerują, że spożycie pewnych gatunków, charakteryzujących się wysoką zawartością rtęci, może być związane z większym ryzykiem wystąpienia stwardnienia...
Zatrucia
Cykuta, czyli szalej jadowity, to niepozorna i śmiertelnie niebezpieczna roślina. Znana jest od tysięcy lat. Już w starożytności bywała używana jako trucizna. Nawet jej niewielkiej ilości mogą być zabójcze. Po spożyciu trucizny zgon następuje w wyniku...
Newsy
Herbata może zmniejszyć ryzyko demencji. Aby uzyskać efekt ochronny, wystarczy pić cztery filiżanki herbaty dziennie. Regularne picie tego napoju wywiera bowiem pozytywny wpływ na strukturę mózgu.
Herbata może uchronić przed demencją
Międzynarodowy...
Newsy
Badanie Uniwersytetu Purdue wykazało, że mózgi młodzieży reagują na kofeinę i alkohol jak dorosły mózg na kokainę. Szkody wywoływane w mózgowym ośrodku nagrody, mają katastrofalne skutki, które trwają długo w dorosłości. To spowodowało wzrost poziomu...
Komentarze