Morfologia krwi obwodowej
Cholecystokinina CCK to hormon peptydowy, który oddziałuje w układzie pokarmowym oraz nerwowym. Funkcje cholecystokininy są bardzo ważne dla prawidłowego trawienia pokarmu oraz pojawienia się uczucia sytości. Oznaczenie poziomu cholecystokininy CCK we...
Normy laboratoryjne
Trzustka jest bardzo ważnym gruczołem, wchodzącym w skład układu pokarmowego. Jednym z jej zadań jest produkcja i dostarczanie do jelita cienkiego enzymów niezbędnych do trawienia pokarmu. Wśród tych substancji jest lipaza. W jakim celu wykonuje się badanie...
Układ pokarmowy
Gastropatia żółciowa to uszkodzenie błony śluzowej żołądka, które jest wywołane przez żółć. Fizjologicznie substancja jest wydzielana do dwunastnicy, gdzie rozpoczyna proces trawienia tłuszczów. Jakie są przyczyny i objawy choroby? Na czym polega jej...
Zdrowie
Nukleazy trzustkowe są enzymami z grupy hydrolaz i przyczyniają się do rozkładu kwasów nukleinowych. W wyniku tego procesu kwasy nukleinowe zostają rozłożone na nukleotydy. Nukleazy trzustkowe należą do enzymów trawiennych, które odpowiadają za przetwarzanie...
Układ pokarmowy
Uciążliwy ból brzucha nie zawsze świadczy o niestrawności. Czasem jest to pierwszy sygnał poważnej choroby. Bóle brzucha mogą świadczyć np. o zespole jelita drażliwego, polipach w jelicie, a nawet o nowotworze. Sprawdź, kiedy ból brzucha i inne dolegliwości...
Badania przesiewowe
Kalprotektyna w kale jest badaniem stosowanym w diagnostyce schorzeń i zaburzeń układu pokarmowego. Polega na oznaczeniu obecności i poziomu kalprotektyny w próbce kału. Wskazań do przeprowadzenia badania jest wiele. Kiedy warto je wykonać?
Kalprotektyna...
Układ pokarmowy
Dyspepsja, powszechnie nazywana niestrawnością, objawia się bólem podbrzusza, który trwa przynajmniej cztery tygodnie. Szacuje się, że aż 25 proc. populacji doświadcza dyspepsji. Bardziej narażone na nią są osoby dorosłe niż dzieci.
Dyspepsja - przyczyny
W...
Wzdęcia - przyczyny, dolegliwości, diagnostyka, leczenie
Gazy są obecne w świetle jelita i pochodzą z dwóch naturalnych źródeł, a mianowicie ze zbyt dużej ilości połykanego powietrza podczas posiłku, stanowią produkt fermentacji jelitowej, która ma miejsce przede wszystkim w jelicie grubym. Nadmierne gazy wynikająco...
Niestrawność - rodzaje, objawy, diagnostyka, dieta, leczenie
W święta zazwyczaj spędzamy z rodziną przy stole. W tym okresie nie odmawiamy sobie niczego i chętnie podjadamy różne świąteczne smakołyki. W efekcie jesteśmy przejedzeni i czujemy się ciężko. Niestrawność to bardzo często konsekwencja obfitych świątecznych...
Wzdęcia - przyczyny, dolegliwości, diagnostyka, leczenie
Recepta na wzdęty brzuch Czujesz się wzdęty, ociężały i spuchnięty? Nie możesz założyć obrączki, masz opuchnięte powieki, buty wydają się ciaśniejsze niż zwykle, a w dodatku masz wrażenie, że przytyłeś? Nieprzyjemne dolegliwości są najczęściej skutkiem...
Komentarze