Właściwości ziół
Zioła od wieków wykorzystywane są w produkcji medykamentów stosowanych zarówno w medycynie ludowej, jak i klasycznej. Właściwości ziół uzależnione są od zawartych w nich związków chemicznych. Z tego względu w zależności od obecności alkaloidów, fenoli,...
Zioła - zioła lecznicze, melisa i rumianek, piołun i mieta
Zbiteń to rosyjski napój przygotowywany z miodu, wody i przypraw korzennych. Kiedyś tradycją było spożywanie go wśród wszystkich grup społecznych. Jest znany od XII wieku. To dzięki jego rozgrzewającym właściwościom udało się przeżyć podczas mrozów....
Zioła - zioła lecznicze, melisa i rumianek, piołun i mieta
Sezon na komary rozpoczął się na dobre. Wieczorne odpoczywanie na tarasie zwykle kończy się bolesnymi pogryzieniami, które skutecznie zniechęcają do przebywania na świeżym powietrzu. Wystarczy jednak postawić tam kilka doniczek z ziołami, aby odstraszyć...
Zioła - zioła lecznicze, melisa i rumianek, piołun i mieta
Boldo to niewysokie drzewo, pochodzące z Ameryki Południowej. Jego liście mają szerokie zastosowanie w kuchni. Używa się ich jako aromatycznej przyprawy. Roślina ma też właściwości zdrowotne. Zapoznać się z nią powinny osoby, które mają problemy z układem...
Ziołolecznictwo
Zdrowotne właściwości ziół są znane od bardzo dawna. Choć są bardzo skuteczne, aby zadziałały potrzeba czasu i systematyczności. Obecnie zapomina się o ziołach i większość z nas sięga po standardowe leki, które działają zdecydowanie szybciej.
Niestety,...
Ziołolecznictwo
Preparaty ziołowe wykorzystywane są w ziołolecznictwie. Zioła kryją się pod postacią tabletek, kropel, soków. Przetwarzane są na przeróżne sposoby. Można stosować je do użytku zewnętrznego lub doustnie. Właściwości zdrowotne mają korzenie, nasiona, kłącza...
Leki i suplementy
Częste błędy To kwestia, którą zazwyczaj pomijamy lub nie zwracamy na nią uwagi. Choć leki łykamy na potęgę, często nie zastanawiamy się, czym je popić. A farmaceuci zwracają uwagę, że bardzo często robimy to w niewłaściwy sposób. Wykorzystujemy nie tylko...
Właściwości ziół
Zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji - regionu położonego na południu Francji. Ta aromatyczna przyprawa używana jest w celach kulinarnych. W jej skład wchodzą: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy,...
Zioła - zioła lecznicze, melisa i rumianek, piołun i mieta
Zioła to rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka. Są to w dużej mierze gatunki przyprawowe, chętnie stosowane w sztuce kulinarnej. Pozwalają wzbogacić lub wydobyć smak potraw. Cenione są ze względu na swoje właściwości lecznicze...
Właściwości ziół
Liść laurowy to przyprawa często wykorzystywana w kuchni. Jest bardzo aromatyczna, dlatego niektórzy wykorzystują ją jako naturalny odświeżacz powietrza. Zobaczcie, co sie stanie, kiedy podpalisz liść laurowy i zostawisz go na chwilę.
Komentarze