Newsy - zdrowie
Jeśli pomimo tego, że starasz się odżywiać zdrowo, zdarza ci się ulec i kupić frytki w McDonald's, nie obwiniaj się, jest na to naukowe wytłumaczenie.
Jeśli zapach słynnych frytek sprawił, że skusiłeś się na małą porcję, to pewnie już żałujesz, że...
Newsy
Wędlina, parówki, dania gotowe i ten sam komunikat na opakowaniu - "mięso oddzielone mechanicznie" - w skrócie MOM. Sprawdzamy, co oznacza ten termin i czy spożywanie takich produktów jest dla nas zdrowe?
Mięso oddzielone mechanicznie nie zawiera mięsa
-...
Newsy
Diety wegetariańskie są zdrowe dla ludzi w każdym wieku, a także przyczyniają się do ochrony środowiska, zgodnie z nową aktualizacją Akademii Żywienia i Dietetyki.
Badania wykazały, że wegetarianie mają zwykle mniejsze ryzyko otyłości i chorób przewlekłych,...
Newsy
Dietetycy, którzy wspierają strajkujących medyków w tzw. białym miasteczku, są oburzeni dziennymi stawkami żywieniowymi dla pacjentów w polskich szpitalach. Na wyżywienie jednego chorego służba zdrowia przeznacza mniej więcej 4-6 złotych dziennie.
Jedzenie...
Newsy - zdrowie
Hot dogi to jedna z popularniejszych przekąsek w okresie letnim. Można je dostać praktycznie na każdej stacji paliw czy w budce z fast-foodem. Na hot doga czekamy krótko i co ważne możemy go zjeść jedną ręką nie przerywając podróży.
Jednak lekarze...
#dzieńdobryWP
Światowa Organizacja Zdrowia apeluje o ograniczenie konsumpcji mięsa. My z kolei apelujemy o sięganie po mięso najwyższej jakości, takie które dostarczy nam wszelkich składników odżywczych i będzie dobre dla naszego organizmu. Zapomnij więc o parówkach...
Zdrowie
Fosfor to pierwiastek, który odpowiada za wiele funkcji w organizmie człowieka. Ddlatego warto zadbać o jego prawidłowy poziom dzięki zaplanowaniu odpowiedniego jadłospisu. Gdzie szukać optymalnego źródła fosforu? I na jakie inne funkcje organizmu korzystnie...
Medycyna środowiskowa
Konsumpcja mięsa wzrasta z roku na rok, mimo że coraz więcej osób deklaruje ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie tego produktu z diety. W jakich państwach ludzie spożywają najwięcej mięsa i z czego to wynika?
Wyższy wskaźnik konsumpcji mięsa
Coraz...
Newsy
Według nowego przeglądu badań klinicznych z Uniwersytetu Purdue spożywanie czerwonego mięsa w ilościach powyżej zalecanych, nie ma wpływu na krótkoterminowe czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we...
Newsy
Naukowcy dowiedli ostatnio, że spożycie tłuszczów nasyconych, takich jak masło i śmietana może nie być aż tak złe dla serca i ogólnego stanu zdrowia, jak wcześniej przypuszczano.
W nowym badaniu przeprowadzonym przez norweskich naukowców, które...
Komentarze