Zdrowie
Metabolizm węglowodanów, ale również lipidów czy białek, to całokształt przemian biochemicznych oraz energetycznych zachodzących w komórkach organizmów. Dzięki nim możliwe jest pozyskanie składników odżywczych z pożywienia oraz podtrzymanie funkcji życiowych....
Newsy
Ciekły azot jest coraz częściej stosowany w barach i restauracjach. Dodany do drinków sprawia, że wyglądają zjawiskowo - nad kieliszkiem unosi się efektowna mgiełka. Jednak sięgając po takie trunki, trzeba pamiętać o kilku zasadach bezpieczeństwa. Nie...
Układ pokarmowy
Maltaza jest jednym z enzymów trawiennych. Pomaga w rozkładaniu maltozy i tylko z nią się łączy. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a jej niedobór utrudnia metabolizm wszystkich węglowodanów i może znacznie wpływać na nasze...
Układ pokarmowy
Enzymy trawienne pełnią szereg istotnych funkcji w ludzkim organizmie. Pomagają przetwarzać pokarm na energię, transportując ją do poszczególnych komórek. Enzymy produkowane są przez określone narządy, a każdy z nich spełnia nieco inną funkcję i odpowiada...
Zdrowie
Karboksypeptydazy to enzymy proteolityczne, należące do grupy hydrolaz. Biorą udział w trawieniu białek w jelicie cienkim oraz z twz. trawieniu lizosmalnym. Dodatkowo mają zastosowanie w przemyśle. Zobacz, jak działają i gdzie ich szukać.
Czym są karboksypeptydazy?
Karboksypeptydazy...
Niestrawność - rodzaje, objawy, diagnostyka, dieta, leczenie
Istnieją produkty, których nie powinniśmy jeść codziennie. Są trawione bardzo długo i zalegają w jelitach. Powodują poczucie ciężkości. Zamiast dodać nam sił, zabierają ją. Sprawdzamy więc, jakiej żywności powinniśmy się wystrzegać.
Proces trawienny
Zdarza...
Newsy
Wiadomo, że ocet jabłkowy jest znany ze swoich właściwości przyspieszających metabolizm i wzmacniających odporność organizmu. Jednak warto zwrócić uwagę na jego konkurenta - czarny ocet balsamiczny. Mniej popularny w Polsce, ale nie mniej zdrowy, może...
Wzdęcia - przyczyny, dolegliwości, diagnostyka, leczenie
Z gazami, czy też wiatrami mamy do czynienia od początku naszego życia. To bardzo intymna kwestia naszej fizjologii, a czasami bardzo kłopotliwa. Zwłaszcza wtedy, gdy chodzi o śmierdzące gazy. Przyczyny ich powstawania są różne i zależą od wielu czynników....
Insulina - rodzaje, podawanie, przechowywanie
Podawanie insuliny Insulina to hormon odpowiedzialny za prawidłowy metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczy. Pozwala na wchłanianie cukru z krwi do tkanek, dzięki czemu poziom cukru we krwi nie podnosi się do niebezpiecznego poziomu. W przypadku pojawienia...
Przyczyny cukrzycy
Lektyny - podstępne białka Uszkodzenia nerek, wąroby i trzustki. Stany przedcukrzycowe, cukrzyca, problemy hormonalne. Takie schorzenia zwalamy zazwyczaj na karb nieprawidłowego stylu życia. Jednak mało kto wie, że mogą je powodować... warzywa, owoce...
Komentarze