Insulina - rodzaje, podawanie, przechowywanie
Komórki beta to struktury odpowiedzialne za produkcję i wydzielanie insuliny. Są wyspecjalizowane i zlokalizowane skupiskowo w tak zwanych wyspach Langerhansa trzustki. Jaką pełnią rolę? Do czego prowadzi ich uszkodzenie i dysfunkcja? Czy możliwa jest...
Samokontrola okołoposiłkowa
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa hiperglikemia nie przekracza zwykle 140 mg/dl i powraca do wartości sprzed posiłku w ciągu 2-3 godzin. To oznacza, że przez większą część doby stężenie glukozy nie zależy od posiłku.
W okresie, kiedy...
Ziołolecznictwo
Reguluje pracę jelit, wyrównuje poziom cukru we krwi, szczególnie u osób z cukrzycą typu 2, pomaga schudnąć, łagodzi objawy hemoroidów. Mowa o niepozornej roślinie o nazwie babka płesznik. Ponadto babka płesznik ma właściwości łagodzące objawy łuszczycy...
Insulina - rodzaje, podawanie, przechowywanie
Insuliny naśladujące podstawowe wydzielanie to insuliny charakteryzujące się późnym początkiem działania i długim czasem uwalniania z tkanki podskórnej do krwiobiegu. Dzięki temu pozwalają na względnie długie zapewnienie stałego, niskiego poziomu insuliny...
Newsy - zdrowie
Do rodziny roślin strączkowych należą m.in. lucerna, koniczyna, groszek, orzeszki ziemne, soja, ciecierzyca, soczewica i różne rodzaje fasoli.
Strączki są uważane za produkty pożywne i zdrowe. Jednym z powodów jest to, że zawierają wysoki poziom witamin...
Newsy
NFZ alarmuje: coraz więcej osób sięga po leki stosowane w leczeniu cukrzycy typu 2 bez medycznego uzasadnienia. Chodzi o preparaty Ozempic i Trulicity. To powoduje, że nie mogą ich kupić diabetycy - MZ już umieściło je w wykazie produktów zagrożonych...
Newsy
Wiadomo, że ocet jabłkowy jest znany ze swoich właściwości przyspieszających metabolizm i wzmacniających odporność organizmu. Jednak warto zwrócić uwagę na jego konkurenta - czarny ocet balsamiczny. Mniej popularny w Polsce, ale nie mniej zdrowy, może...
Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko
Sacharoza, czyli popularny biały cukier, jest pozyskiwana z buraków cukrowych i trzciny cukrowej. Jest dwucukrem zaliczanym do węglowodanów prostych. Można ją znaleźć w większości produktów spożywczych. Choć jej stosowanie jest powszechne, nadmierne spożycie...
Cukrzyca - objawy, przyczyny, diagnostyka, leczenie, dieta
"Cukier krzepi". Choć raz w życiu każdy słyszał to hasło. Dzisiaj, bogatsi w wiedzę, jesteśmy świadomi, że słynny slogan jest… nieprawdziwy! Cukier NIE krzepi - cukier uzależnia.
Spożycie cukru w Polsce: jemy go za dużo
Według raportu "Cukier,...
Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko
Według badań, na świecie liczba osób otyłych jest wprost proporcjonalna do liczby przypadków zachorowań na cukrzycę typu II. Lekarze zalecają często, aby osoby chore na cukrzycę pozbyły się kilku kilogramów ze względu na spadek stężenia cukru we krwi....
Komentarze