Układ pokarmowy
Trawienie i wchłanianie białek to proces, który zachodzi w organizmie na skutek spożycia pokarmu. Umożliwia on przyswojenie składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, procesów regeneracyjnych i naprawczych. Na czym polega...
Ważny Temat - Co ci leży na wątrobie?
Trawienie tłuszczów jest bardziej skomplikowane niż białek i węglowodanów. Do ich trawienia konieczne są dodatkowe enzymy wspomagające rozpuszczanie oraz żółć, która je emulguje. Żółć produkowana jest w wątrobie, dlatego zdrowie wątroby jest warunkiem...
Zdrowie
Powinniśmy pić minimum 2 litry wody dziennie, to poprawia zdrowie, jest korzystne dla urody i samopoczucia - jak mantrę słyszymy to zalecenie od lekarzy, dietetyków czy trenerów, a często pojawiającym się argumentem jest mityczne „odpowiednie nawodnienie...
Układ pokarmowy
Unikanie smażonego Jedzenie tłustego, smażonego jedzenia może skutkować biegunką. Tłuste mięso, sosy czy słodkie, kremowe desery również mogą powodować problemy. Wybieraj potrawy pieczone i gotowane, a kremowe sosy zastąp warzywnymi.
Niebezpieczeństwo...
Układ pokarmowy
Enzymy trawienne pełnią szereg istotnych funkcji w ludzkim organizmie. Pomagają przetwarzać pokarm na energię, transportując ją do poszczególnych komórek. Enzymy produkowane są przez określone narządy, a każdy z nich spełnia nieco inną funkcję i odpowiada...
Zdrowie
Karboksypeptydazy to enzymy proteolityczne, należące do grupy hydrolaz. Biorą udział w trawieniu białek w jelicie cienkim oraz z twz. trawieniu lizosmalnym. Dodatkowo mają zastosowanie w przemyśle. Zobacz, jak działają i gdzie ich szukać.
Czym są karboksypeptydazy?
Karboksypeptydazy...
Niestrawność - rodzaje, objawy, diagnostyka, dieta, leczenie
Istnieją produkty, których nie powinniśmy jeść codziennie. Są trawione bardzo długo i zalegają w jelitach. Powodują poczucie ciężkości. Zamiast dodać nam sił, zabierają ją. Sprawdzamy więc, jakiej żywności powinniśmy się wystrzegać.
Proces trawienny
Zdarza...
Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie
Fruktoza jest cukrem prostym. Najczęściej występuje w owocach. Niewielka jej ilość znajduje się również w warzywach i zbożach. Jeśli proces trawienia przebiega prawidłowo, fruktoza wchłaniana jest w jelicie cienkim. Niezbędne są do tego między innymi...
Układ pokarmowy
Wchłanianie produktów trawienia, czyli transport rozpuszczonych składników organicznych, zachodzi w jelicie cienkim. To główna funkcja kosmków jelitowych, które pokrywają jego powierzchnię. Nieliczne substancje wchłaniane są w innych częściach przewodu...
Układ pokarmowy
Woreczek żółciowy, a właściwie pęcherzyk żółciowy, to położony przy wątrobie mały narząd, który odpowiada za magazynowanie żółci i wydalanie jej do organizmu wtedy, kiedy będzie potrzebna do trawienia tłuszczów. Najczęściej mówi się o nim w kontekście...
Komentarze