Enzyvit

zobacz opinie o produkcie »
Cena
-
Forma
tabletki
Dawka
-
Ilość
60 tabl.
Typ
Bez recepty
Refundacja
Nie
Producent: NATURELL POLSKA S.A.

Pytania do farmaceuty

Nikt nie zadał jeszcze żadnych pytań dotyczących tego preparatu. Możesz zadać bezpłatne pytanie farmaceucie. Napisz własne pytanie lub wybierz jedno z poniższych:

Enzyvit - ulotka preparatu

Enzyvit - opis

Preparat zalecany jest jako uzupełnienie diety dla osób:
- spożywających ciężkostrawne posiłki,
- odczuwających dyskomfort po spożyciu posiłku,
- mających uczucie ciężkości i pełności w nadbrzuszu po posiłku,
- starszych, mających fizjologicznie zmniejszone wydzielanie soków trawiennych.

Enzyvit - skład

Składniki: substancje wypełniające: fosforany wapnia (fosforan diwapniowy), celuloza (mikrokrystaliczna celuloza); wyciąg z korzenia goryczki żółtej (Gentiana lutea); papaina; substancja przeciwzbrylająca: sól sodowa karboksymetylocelulozy; bromelina; substancja przeciwzbrylająca: kwasy tłuszczowe (kwas stearynowy); nośniki: dwutlenek krzemu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych (stearynian magnezu); substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; barwnik: dwutlenek tytanu.

Jedna tabletka zawiera: bromelina 10 mg, papaina 25 mg, wyciąg z korzenia goryczki żółtej (Gentiana lutea) (5:1) 25 mg.

Dwie tabletki zawierają: bromelina 20 mg, papaina 50 mg, wyciąg z korzenia goryczki żółtej (Gentiana lutea) (5:1) 50 mg.

Enzyvit - dawkowanie

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania produktu
Dorośli 1-2 tabletki dziennie, razem z posiłkiem. Tabletki należy połykać w całości, popijając wodą. Preparat należy stosować w czasie występowania dyskomfortu w przewodie pokarmowym.


Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zrównoważony sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Enzyvit - środki ostrożności

Ograniczenia stosowania
Nadwrażliwość na składniki preparatu, nadkwaśność, zgaga, stany zapalne przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Preparat nie może być stosowany przez dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące. Papaina może nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych. Osoby stosujące leki zmniejszające krzepliwość krwi powinny zachować ostrożność przy stosowaniu preparatu oraz przed jego zastosowaniem skonsultować się z lekarzem.
U osób z nadwrażliwością na składniki preparatu mogą wystąpić reakcje alergiczne i podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Enzyvit - ciąża i karmienie piersią

Preparat nie może być stosowany przez kobiety w ciąży.

Kategorie preparatu

Ten preparat należy do kategorii:

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podziel się na Facebooku
    Zapytaj o lek

    za darmo

    • Odpowiedź w 24 godziny
    • Bez żadnych opłat
    • Wykwalifikowani farmaceuci

    farmaceutów jest teraz online

    0/500
    Uzupełnij treść pytania o ewentualne dodatkowe szczegóły i kliknij "Wyślij pytanie".

    Informacje dostępne dzięki www.osoz.pl. Dane o produkcie pobrane zostały z bazy KS-BLOZ i nie mogą być kopiowane, rozpowszechniane ani wykorzystywane bez zgody producenta bazy KS-BLOZ, firmy KAMSOFT S.A.

    Dostępne opakowania
    Enzyvit

    Enzyvit

    tabletki - 60 tabl.
    NATURELL POLSKA S.A.
    Powiązane artykuły
    Układ pokarmowy

    Na czym polega trawienie i wchłanianie białek?

    Na czym polega trawienie i wchłanianie białek?

    Trawienie i wchłanianie białek to proces, który zachodzi w organizmie na skutek spożycia pokarmu. Umożliwia on przyswojenie składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, procesów regeneracyjnych i naprawczych. Na czym polega...

    Ważny Temat - Co ci leży na wątrobie?

    Trawienie tłuszczów a zdrowa wątroba

    Trawienie tłuszczów a zdrowa wątroba

    Trawienie tłuszczów jest bardziej skomplikowane niż białek i węglowodanów. Do ich trawienia konieczne są dodatkowe enzymy wspomagające rozpuszczanie oraz żółć, która je emulguje. Żółć produkowana jest w wątrobie, dlatego zdrowie wątroby jest warunkiem...

    Zdrowie

    Równowaga kwasowo-zasadowa. Dlaczego warto dbać o nawodnienie?

    Równowaga kwasowo-zasadowa. Dlaczego warto dbać o nawodnienie?

    Powinniśmy pić minimum 2 litry wody dziennie, to poprawia zdrowie, jest korzystne dla urody i samopoczucia - jak mantrę słyszymy to zalecenie od lekarzy, dietetyków czy trenerów, a często pojawiającym się argumentem jest mityczne „odpowiednie nawodnienie...

    Układ pokarmowy

    Jak uniknąć kłopotów z przewodem pokarmowym?

    Jak uniknąć kłopotów z przewodem pokarmowym?

    Unikanie smażonego Jedzenie tłustego, smażonego jedzenia może skutkować biegunką. Tłuste mięso, sosy czy słodkie, kremowe desery również mogą powodować problemy. Wybieraj potrawy pieczone i gotowane, a kremowe sosy zastąp warzywnymi. Niebezpieczeństwo...

    Układ pokarmowy

    Enzymy trawienne - rodzaje, działanie, zaburzenia trawienia

    Enzymy trawienne - rodzaje, działanie, zaburzenia trawienia

    Enzymy trawienne pełnią szereg istotnych funkcji w ludzkim organizmie. Pomagają przetwarzać pokarm na energię, transportując ją do poszczególnych komórek. Enzymy produkowane są przez określone narządy, a każdy z nich spełnia nieco inną funkcję i odpowiada...

    Zdrowie

    Karboksypeptydazy - czym są i jakie mają właściwości

    Karboksypeptydazy - czym są i jakie mają właściwości

    Karboksypeptydazy to enzymy proteolityczne, należące do grupy hydrolaz. Biorą udział w trawieniu białek w jelicie cienkim oraz z twz. trawieniu lizosmalnym. Dodatkowo mają zastosowanie w przemyśle. Zobacz, jak działają i gdzie ich szukać. Czym są karboksypeptydazy? Karboksypeptydazy...

    Niestrawność - rodzaje, objawy, diagnostyka, dieta, leczenie

    Co najdłużej zalega w jelitach? Sprawdź, co warto ograniczyć

    Co najdłużej zalega w jelitach? Sprawdź, co warto ograniczyć

    Istnieją produkty, których nie powinniśmy jeść codziennie. Są trawione bardzo długo i zalegają w jelitach. Powodują poczucie ciężkości. Zamiast dodać nam sił, zabierają ją. Sprawdzamy więc, jakiej żywności powinniśmy się wystrzegać. Proces trawienny Zdarza...

    Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

    Nietolerancja fruktozy

    Nietolerancja fruktozy

    Fruktoza jest cukrem prostym. Najczęściej występuje w owocach. Niewielka jej ilość znajduje się również w warzywach i zbożach. Jeśli proces trawienia przebiega prawidłowo, fruktoza wchłaniana jest w jelicie cienkim. Niezbędne są do tego między innymi...

    Układ pokarmowy

    Wchłanianie produktów trawienia - gdzie i jak przebiega proces?

    Wchłanianie produktów trawienia - gdzie i jak przebiega proces?

    Wchłanianie produktów trawienia, czyli transport rozpuszczonych składników organicznych, zachodzi w jelicie cienkim. To główna funkcja kosmków jelitowych, które pokrywają jego powierzchnię. Nieliczne substancje wchłaniane są w innych częściach przewodu...

    Układ pokarmowy

    Woreczek (pęchrzyk) żółciowy - rola, zapalenie, kamica żółciowa

    Woreczek (pęchrzyk) żółciowy - rola, zapalenie, kamica żółciowa

    Woreczek żółciowy, a właściwie pęcherzyk żółciowy, to położony przy wątrobie mały narząd, który odpowiada za magazynowanie żółci i wydalanie jej do organizmu wtedy, kiedy będzie potrzebna do trawienia tłuszczów. Najczęściej mówi się o nim w kontekście...