#dzieńdobryWP
Korzyści z jedzenia ryb Ryby morskie są doskonałym źródłem kwasów omega 3 oraz witaminy D3. Z gatunków słodkowodnych najbogatszy skład ma pstrąg, po którego warto sięgać jak najczęściej. Oprócz kwasów i witamin, ryby zawierają również łatwo przyswajalne...
Zdrowie
Witaminy to związki, które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Jeśli chcemy utrzymać odpowiedni poziom witamin w naszym ciele, powinniśmy regularnie spożywać zdrowe i zbilansowane posiłki. Witaminy występują w wielu produktach żywnościowych,...
Zdrowie
**Znany od setek lat rzepak to roślina wyjątkowa. Dzięki procesowi tłoczenia można uzyskać z jej ziaren wyjątkowy produkt - olej. Dzisiaj stanowi jeden z cenniejszych produktów pochodzenia naturalnego, który idealnie sprawdza się zarówno w kuchni jak...
Newsy
Nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia usmażonego na głębokim tłuszczu. Jednakże te zwierzęta są bardzo źle traktowane i niezwykle cierpią przed zabiciem. W Polsce już pierwsza sieć hipermarketów rezygnuje z ich sprzedarzy. Czy w ślad za nią pójdą...
Znieczulenie ogólne
Podtlenek azotu - być może ta nazwa brzmi dziwnie i z niczym nam się nie kojarzy. Jednak chyba każdy z nas spotkał się z nazwą: gaz rozweselający. Dlatego też uściślamy: podtlenek azotu to właśnie gaz rozweselający.
Charakterystyka podtlenku azotu
Podtlenek...
#dzieńdobryWP
Ilość ryb w diecie Ryby powinno się jeść 2-3 razy w tygodniu. Szczególnie zdrowe są gatunki morskie, takie jak np. śledź. Zawierają one dużą ilość kwasów omega 3 i witaminy D. Porcja, jaką należy spożywać, to ok. 100-200 g. O tym, w jakiej postaci jeść...
Produkty żywnościowe
Mięso pod różną postacią praktycznie codziennie gości na naszych stołach. Stanowi świetny dodatek do kanapek, jest stałym elementem typowo polskiego dania obiadowego. Z żywieniowego punktu widzenia mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, którego...
Witaminy
Witaminy to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Wszelkie niedobory witamin mają swoje następstwa, zwykle w postaci chorób. O ile najczęściej mówi się o roli witamin A, C i D w organizmie, nie należy zapominać o innych,...
Niedokrwistość z niedoborów (żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12)
Artykuł sponsorowany
Każdy z nas stara się w miarę możliwości dbać o swoją sprawność, kondycję i samopoczucie. Wiele osób ogromną wagę przywiązuje do sposobu odżywiania. Nic w tym dziwnego - zdecydowanie lepiej jest zadbać o odpowiedni poziom witamin...
Newsy - zdrowie
Złe żywienie szkodzi zdrowiu. Jak wykazują badania, może też realnie powodować zgon. Nowe badania wskazują listę zabójczych składników.
Zła dieta zabija 11 milionów ludzi rocznie
W piśmie "Lancet" opublikowano zatrważające dane. Każdego roku 11 milionów...
Komentarze