Newsy
Główny Inspektorat Farmaceutyczny wycofuje serię preparatu witaminowego stosowanego w żywieniu pozajelitowym. Wykryto w nim wadę jakościową, a decyzja ma rygor natychmiastowej wykonalności.
Wada jakościowa
GIF poinformował o wycofaniu na terenie całego...
Newsy
To problem, który może dotyczyć milionów Polaków Szacuje się, że na cukrzycę w Polsce choruję 2,7 mln osób. Tymczasem eksperci ostrzegają, że metformina stosowana w leczeniu diabetyków może powodować niedobór witamin z grupy B.
To efekt uboczny stosowania...
Układ pokarmowy
Żywienie pozajelitowe to podawanie substancji odżywczych metodą dożylną, z pominięciem żołądka i jelit. Każda mieszanka odżywcza jest przygotowywana dla pacjenta indywidualnie. Na czym dokładnie polega żywienie pozajelitowe? Jakie są wskazania do żywienia...
Ważny Temat - Żywienie w chorobie
Zespół szoku pokarmowego, inaczej zwany zespołem ponownego odżywiania, to najogólniej mówiąc zaburzenie gospodarki elektrolitowej, będące konsekwencją nieprawidłowego odżywiania i skrajnego niedożywienia. Może wiązać się z niektórymi chorobami psychometabolicznymi,...
Cukrzyca typu 2 - przyczyny, objawy, leczenie
Z analizy wcześniejszych badań wynika, że niedobór wapnia i witaminy D sprzyja zachorowaniu na cukrzycę typu 2. Natomiast zażywanie witaminy D poprawia stan osób na nią cierpiących...
Cukrzyca typu 2
Cukrzyca typu 2 jest chorobą metaboliczną, której...
Newsy
Żel stworzony z mieszaniny krwi pacjenta oraz witaminy C może stanowić nowy sposób na leczenie chronicznych urazów. Mieszanina ma rzekomo uruchamiać mechanizmy naprawy w organizmie pacjenta i pomóc zamykać rany którym nie udało się zagoić przez miesiące...
Przyczyny cukrzycy
Rezygnacja z kawy Uzależnienie od kawy wcale nie musi być szkodliwe dla zdrowia - tak wynika z badań przeprowadzonych przez Harvard School of Public Health. Naukowcy wykazali, że osoby, które codziennie piły po kilka filiżanek małej czarnej, były o 33...
Newsy
Boczniaki to grzyby przyszłości zdaniem niektórych dietetyków. Są cennym źródłem witamin i składników mineralnych. To może być nadzieja również dla pacjentów walczących z cukrzycą. Najnowsze badania pokazują, że ich regularne spożywanie znacznie obniża...
Newsy - zdrowie
Najnowsze badania wykazały, że regularne spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i piersi, a także korzystnie wpływa na cały układ odpornościowy.
Oliwa z oliwek extra virgin
Oliwa z oliwek...
Przyczyny cukrzycy
Ostatni sygnał ostrzegawczy Cukrzyca uważana jest za jedną z chorób cywilizacyjnych. Zła dieta i brak ruchu to tylko przykłady najbardziej rozpowszechnionych jej powodów. Jednak zanim dojdzie do wykształcenia się tego schorzenia, pojawia się stan przedcukrzycowy,...
Komentarze